Selwyn Brood

Selwyn Senatori

Veel van mijn werken zijn duidelijk geïnspireerd op Selwyn Senatori, Herman Brood, Alec Monopoly, Liechtenstein, Banksy en Andy Warhol. Ik zal je vertellen hoe dat komt en waardoor ik me volledig comfortabel voel met mijn kunst.

Supply and demand, my friend.

Als je kijkt naar de gehele schilderkunstgeschiedenis, zie je een overlapping van kunstenaars die geïnspireerd door elkaar hun eigen stempel zoeken. En raad eens welke drijfveer nummer één is: juist, cash, money, poen. Want hoe artistiek je ook bent en hoe leuk het is om geld te verdienen met je hobby. NOBODY LIKES TO BE POOR. De kerk was jarenlang opdrachtgever nummer één, vandaar dat er zoveel kerkelijke kunst is. En werden landschappen populair? Hopsa, iedere schilder trok het land in.

Met andere woorden, waar vraag naar is. Wordt gemaakt. I’m happy to oblige.

Check hier de huidige kunstveling van Hans Breuker:

NEO POPART; Hans Breuker en Selwyn Senatori

De zelf benoemde beste verkopende kunstenaar (Senatori) van Nederland heeft goed voortgeborduurd op de andere bekende kunstenaar, Herman Brood. Gezichten/ koppen vinden mensen leuk om te zien. Ikzelf ook 🙂

Dus ik borduur uiteraard ook weer door op hen, maar eigenlijk (en vooral) de graffit characters die ik vroeger ook al maakte. Mijn thema’s zijn drinken, geld verdienen, muziek, hip hop gemixt in een pop cultuur mash up.

 

Selwyn Senatori Hans Breuker
Last Supper (2019). 130 x 30 cm. Senatori Brood Breuker stijl. Maar duidelijk een Breuker.

Zoek het verschil

Ga een museum binnen en een leek herkent de verschillen amper tussen een Rubens en een Rembandt. Twee giganten in de schilderkunst. Zeg jij het maar.

Rubens of Rembrandt?
Rubens of Rembrandt?
Rubens of Rembrandt?
Rubens of Rembrandt?

BANKSY en Blek Le Rat

is een anonieme street artist. Een geweldige artiest die met zijn sarcasme en ironische humor, maatschappij kritische graffiti’s maakt. Zijn werk wordt wereldwijd bejubeld. En hij wordt gezien als een pionier met zijn stencils.

Maar ook BANKSY is niet origineel, hij keek het weer af van een onbekendere en veel minder commercieel slimmere Fransman. Blek Le Rat.

Banksy zei hierover in een interview:

“…Every time I think I’ve painted something slightly original, I find out that Blek Le Rat has done it as well, only twenty years earlier.”
Banksy en Blek le Rat
Banksy en Blek le Rat

De kunstenaar BANKSY die ik enorm bewonder is inmiddels door zijn anti-establishment een enorm populaire kunstenaar geworden. Zijn iconische beelden hangen nu zelfs in musea. Er worden t-shirts en mokken verkocht van zijn scheppingen. De ironie is gigantisch. En omdat hij zo briljant is speelt hij hier zelf ook mee. Bijvoorbeeld door zelf goedkoop lijkende replica’s te verkopen op straat. De marktprijs is minimaal. Zou het in een galerie hebben gehangen? Betaal je zo vier a vijf cijfers oplopend tot een half miljoen!

Check hier zijn top 10 duurst verkochte werken

Geld en kunst

De enige sector (beroepsgroep) waar een malle correlatie is tussen geld en perceptie is de kunst. En dan bedoel kunst in de breedste zin van het woord, muzikanten, schrijvers, schilders, beeldhouwers, etc.

Als een kunstenaar zegt dat hij schildert voor het geld vinden we dat bijna EVIL, terwijl als een loodgieter of een boekhouder zegt dat hij werkt voor het geld vinden we dat doodnormaal.

Toen de Nederlandse band DOE MAAR een reünie toernee deed in 2008 gaven ze toe het voor het geld te doen, dat werd niet bepaald gewaardeerd.

Romantiek van de kunst

Het is nu eenmaal zo dat mensen kunstenaars graag zien als berooide vakidioten die leven voor de creatie. Ik denk dat dat deels komt omdat schoolsystemen zo zijn ingericht dat je geconditioneerd wordt dat er met kunst niets te verdienen valt en daardoor die perceptie ook werkelijkheid wordt. Bovendien wordt creativiteit totaal niet gestimuleerd en sterft het letterlijk af (check onderzoek NASA en TED X).

Maar ook omdat creativiteit over het algemeen zeldzaam is (kip en het ei verhaal als je naar school kijkt). en originele creativiteit is nog zeldzamer.

Selwyn Senatori en Herman Brood

Selwyn Senatori is een echte kunstenaar die het ‘reguliere’ pad van een kunstenaar heeft doorlopen door een studie te volgen aan de Utrechtse school van de kunsten.

Maar ook hij is duidelijk beïnvloed door Herman Brood. Hij heeft daar zijn eigen stijl aan gegeven en bouwt uit.

Herman Brood mannen
Herman Brood mannen
Selwyn Brood
Selwyn Brood

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hans Breuker & Selwyn Senatori

Toen ik voor het eerst zijn kunst zag in 2015 dacht ik alleen maar. Shit. Ik tekende mijn hele leven al en maakte bijna dezelfde poppetjes. Nooit gedacht dat je daar fucking 4.000 euro per schilderij mee kon verdienen! Eerlijk gezegd raakte het me op een vreemde manier. Ik was gechoqueerd leek het wel. Dit kon ik toch ook? Dit deed ik!

Ik maakte er een na en verbaasde me hoe makkelijk het was. Ik had nog nooit geschilderd… Het inspireerde me om mijn eigen stijl te vinden. En daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik combineer mijn eigen idiote cartoony street art achtige dingen met de Brood/ Senatori stijl die ik eigen maak. Het grappige vind ik dat Brood supergrof was, Senatori weer iets minder grof en ik weer nog fijner. Bijna als een striptekening. Wat aansluit met mijn verleden waar ik altijd stripjes tekende.

We zullen zien waar het me heen leidt. Momenteel krijg ik veel opdrachten in de Senatori stijl. Logisch, het is een kwestie van vraag en aanbod. Er is veel vraag die de prijs omhoog duwt. Een Senatori kost al gauw zo’n € 4.000 en mijn schilderijen een fractie daarvan. Ik denk dat mijn aanwezigheid alleen maar voor meer exposure zorgt en blije mensen die misschien na een Breuker ook een echte Senatori willen 🙂 Of alleen een Breuker, mijn eigen stijl dus.

Selwyn Senatori
Andre Hazes door Hans Breuker
Louis van Gaal door Selwyn Senatori. Rights: https://www.instagram.com/p/ByQktWnhdj4/

Check hier andere kunst die ik maak in opdracht en natuurlijk voor mezelf 🙂

PS check vooral ook mijn Facebook pagina waar ik bijna wekelijks een doek veil vanaf een euro of € 85 (let op de prijzen kunnen natuurlijk ENORM oplopen 😉 )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *